10 Strategi Buat Duit Dengan Blog

syuhada1981.com, buat duit dengan blog, jana duit, online bisnes,

Ramai orang tidak percaya bahawa dengan menulis blog juga adalah salah satu keperluan untuk anda menjadi pakar dalam industri.

Hentikan seketika hujah yang mengatakan kita tidak layak mengatakan kita pakar tetapi biar orang lain mengatakan kita pakar.

Ingin saya ulang, menulis blog juga adalah salah satu keperluan UNTUK MENJADI seorang PAKAR. 

Kalau tidak masakan ada Denaihati, BenAshaariKujie2, OhBlogger, EncikTitan, AkmaOmar, MrJacko, MiaLiana, TerbaekNetwork dan ramai lagi pakar dalam dunia blog ini.

Walaupun perjalanan saya masih jauh lagi, izinkan saya untuk berkongsi dengan anda tentang Strategi Buat Duit Dengan Blog seperti yang pernah disarankan oleh saudara Raja Safuan.

1) BERKONGSI

- Kadangkala perkara yang paling ramai orang takut adalah berkongsi. Mereka berasakan bahawa dengan berkongsi akan terbitnya "Habislah kalau aku kongsi, mesti orang lain lagi hebat dari aku".

Sebenarnya lebih banyak kita berkongsi, lebih banyak kita belajar sesuatu yang baru. Apabila orang baca, mereka akan mula faham dan akan bertanyakan kepada anda jikalau tak faham.

Kadangkala mereka memerlukan khidmat servis atau coaching yang anda sediakan, untuk menyelesaikan masalah mereka.

2) DATABASE

- Menulis blog juga dapat mengumpul database anda. Dengan cara ini, database anda akan berkembang dan sesuatu perniagaan itu perlu ada DATABASE.

Kerana database ibarat nadi perniagaan. Sebagai contoh anda bagi "7 tips perniagaan" dengan meminta mereka isi nama, email dan nombor phone di form autoresponder.

3) AFFILIATE

- Selain berkongsi, anda juga boleh menjana pendapatan dari affiliate.

Maksudnya anda menjana komisyen dengan menjual produk orang lain. Boleh letak animation banner atau buat satu artikel dan promosi produk affiliate.

4) PRODUK REVIEW

- Anda juga mengambil bayaran dari pemilik produk atau syarikat-syarikat korporat yang ingin anda bantu mereka untuk mereviewkan produk mereka.

5) MENAWARKAN SERVIS

- Seandainya anda buat servis, anda boleh tawarkan servis anda di satu ruangan page.

Apabila sering berkongsi, kredibiliti anda akan lebih meningkat dan orang akan lebih percaya untuk dapatkan servis anda.

6) MENJUAL PRODUK

- Jikalau anda mempunyai produk fizikal atau digital, maka anda boleh senaraikan produk yang berkaitan untuk di seneraikan di satu page.

Pastikan produk yang di jual adalah sama dengan niche blog. Jangan pula blog tentang kesihatan tetapi jual kereta. Oh apa cer???

7) LIPUTAN MEDIA PERCUMA

- Tahukah anda bahawa beribu diperlukan untuk keluar sesuatu iklan di Majalah atau Surat Khabar?

Tetapi ada cara untuk mendapatkan secara PERCUMA!

Biasanya pihak wartawan sentiasa ingin mencari bahan baru, dan mereka suka melihat blog yang aktif dengan info. Jangan terkejut kalau rancangan TV pun panggil anda.

8) JEMPUTAN TALK

- Apabila kita sering berkongsi, maka banyak pihak yang ingin kita kongsi pada audiens mereka.

Maka ini adalah peluang anda lagi untuk membantu lebih ramai orang lagi. Biasanya jemputan ini adalah berbayar!.

9) PENGIKLANAN

- Anda juga boleh tawarkan ruangan iklan berbayar secara bulanan. Saya sarankan jangan penuhkan dengan iklan sahaja ya.

10) KREDIBILITI

- Cadangan saya, binalah blog .com kerana ini dapat meningkatkan lagi tahap kredibiliti anda untuk jangka panjang.

Untuk maklumat dan ilmu yang lebih mendalam lagi, anda boleh mendapatkan Panduan Lengkap Buat Duit Dengan Blog dengan menekan banner di bawah.

Terima kasih & salam sayang.Busuk!