Syukurilah Nikmat Yang Kita Perolehi


1. Bersyukurlah kita masih diberi peluang untuk hidup hari ini.

2. Bersyukurlah dengan rezeki dikurniakan anak, kalau rasa nak marah anak tu, ingatlah rakan-rakan kita yang dah 5 tahun kahwin pun belum ada anak. Ingat juga mungkin satu masa dahulu kita juga sukar dikurniakan zuriat sampai dah lama berusaha jumpa macam-macam pakar baru dapat anak.

3. Bersyukurlah dengan kerja yang kita dapat sekarang, suatu masa dahulu kita mungkin buat solat hajat sampai 40 hari nak dapatkan kerja yang kita idamkan pada hari ini tetapi pagi nie marah-marah pulak sebab trafik jammed, sebab staff tak buat kerja dan sebagainya. Mungkin kita lupa bersyukur sebab tue dapat tarikan begitu.

4. Bersyukurlah kita masih ada ibu bapa kerana kekayaan kesihatan kebahagiaan yang kita dapat sekarang adalah doa daripada ibu bapa kita yang confirm makbul!

5. Bersyukurlah ada ilmu berniaga menggunakan Internet, boleh buat kerja di mana-mana sahaja, ramai rakan-rakan kita yang struggle, kadang-kadang ada konflik suami isteri siapa yang nak pegi ofis awal, siapa yang nak hantar anak, nak upah bibik tak mampu, nak elak trafik jammed, dan bermacam-macam lagi.

6. Bersyukurlah kita bangun tidur mudah nak cari sarapan, ada rakan-rakan kita yang bergaji kecil makan sekali sehari sahaja, cubalah bercampur dengan pekerja-pekerja biasa tanya rutin kehidupan mereka.

7. Bersyukurlah kita dapat tidur dengan nyenyak di rumah sendiri. Ada rakan-rakan kita yang berkeluarga gaji RM2000, sewa rumah dah RM900 terpaksa sewa rumah flat satu rumah untuk 2 keluarga untuk menjimatkan kos dan ini adalah realiti kehidupan masa kini.

8. Bersyukurlah kita boleh pergi kerja hantar anak sekolah naik kereta, ada orang suami isteri dengan anak 3 orang, naik motor sahaja.

9. Bersyukurlah dengan nikmat-nikmat Allah yang unlimited DIA kasi, kerana lagi banyak kita bersyukur lagi banyak DIA akan bagi.

10. Nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan? 
Diulang sebanyak 31 kali dalam Surah Ar- Rahman.

Salam sayang.


Segmen Aku Blogger Malaysia

Selamat petang..


Hari ini saya sempat menghabiskan masa berblogwalking berkunjung dan membalas kunjungan para peserta dari GiveAway Ephyra Serlahkah Kejelitaan Sebenar Anda.  Dalam pada itu terjumpa satu lagi segmen yang menarik dari blogger Botak Gambus atau BOE


Segmen Aku Blogger Malaysia ini bagus pada saya kerana ianya bertujuan untuk mengumpul seberapa ramai blogger yang aktif dalam Malaysia tidak kiralah sama ada anda dari Sabah , Sarawak , pantai timur, selatan mahupun dari utara tanahair. Semakin ramai blogger yang join segmen ini semakin kita dapat sama-sama meningkatkan backlinks ke blog masing-masing, bukankah itu satu pulangan yang baik untuk kita. Lagipun syaratnya pun mudah sahaja.



SYARAT_SYARAT SEGMEN : 

i.   Follow blog Botak Gambus.
ii.  Copy banner diatas then buat satu entri mengenai segmen ini
iii. Tinggalkan komen dengan meletakkan link blog anda ( yang mengandungi       entri segmen ini)
iv. Segmen bermula 29 November 2013 sehingga 9 Disember 2013 .

Ganjaran? 

Kepada 15 pemilik blog yang menghantar trafik paling tinggi, blog beliau akan direview oleh BOE sebagai tanda penghargaan BOE terhadap anda :)

Jom sama-sama kita support segmen kawan-kawan disamping dapat menjalinkan persahabatan sesama kita.

Salam sayang.

P/S: Seronok pula join segmen kawan2 semenjak dua menjak ini. Hehe~



Tanda-Tanda Hati Kotor

- Gelisah walaupun tiada masalah.

- Selalu berbangga dengan diri sendiri.

- Angkuh dengan memandang hina terhadap semua orang.

- Sombong dan bongkak.

- Selalu mengintai keabaian orang dan menyebarkannya.

- Suka mengumpat dan membuka aib orang lain.

- Gembira melihat orang lain susah dan rendah daripada dirinya.

- Lidah yang tajam atau tidak menjaga hati orang.

- Suka menyakiti hati orang dengan sindiran.

- Berlagak alim semata-mata untuk dipuji orang.

- Menyampaikan ilmu dengan riak.

- Menganggap diri lebih hebat daripada orang lain.

- Berpakaian elok untuk dipuji.

- Derhaka kepada kedua ibu bapa.

- Talam dua muka- manis didepan tapi jahat dibelakang.

- Suka menjatuh dan memijak orang dengan kuasa yang ada

- Solat yang tidak boleh khusyuk, solat semata-mata inginkan pujian.

- Kagum terhadap diri sendiri.

- Selalu mencari salah orang lain.

- Cinta lebih kepada duniawi dan materialistik.

- Mudah bersangka buruk terhadap orang.

- Membesar-besarkan hal yang remeh-temeh.

- Suka bergossip dan menabur fitnah.

- Menggunakan agama dan berdengki atas perkara duniawi.



Renung-renungkan dan selamat beramal.

Salam sayang.





Hari Rabu Tanpa Kata #10 : Obor-Obor Terbesar Di Dunia

Wordless Wednesday - Setiap hari rabu semua blogger akan menerbitkan satu entri gambar tanpa meletakkan apa-apa keterangan untuk menjelaskan gambar tersebut. Terpulang pada pembaca untuk buat penilaian dan komen mengenainya.

0bor-obor-terbesar-di-dunia, obor-obor besar

Seronokkan Diri

Keseronokan adalah sesuatu yang kita cipta. Oleh itu, seronokkan diri atau gembirakan diri ketika kita belajar, kita bekerja mahupun berada di satu-satu tempat. Jangan ada banyak kritikan dan keluhan yang boleh membunuh keseronokan kita.

Apa saja boleh berlaku. Nothing Impossible. Formulanya hanya dengan kerajinan, minat, ilmu dan strategi. Anggap apa yang dilakukan sebagai hobi supaya mudah untuk kita lakukannya tanpa pernah ada rasa tertekan. Sebagai manusia biasa, sikap kita yang memainkan peranan. Setiap perkara akan menjadi lebih mudah bila kita menganggapnya sebagai hobi.


Sesuatu perkara yang dilakukan dengan seronok akan menjadikan kita sentiasa bertenaga untuk melakukannya. Justeru itu daripada sibuk memikirkan hal orang lain, lebih baik kita fokus kepada usaha memajukan diri sendiri. Kita mesti menganggap pelajaran, kerjaya ataupun perniagaan yang dilakukan sebagai satu hobi yang amat menyeronokkan.

Segala-gala yang ada di dunia ini, semuanya bermula dengan niat. Niat membawa maksud cita-cita berserta dengan perbuatan. Kalau bercita-cita saja tanpa diiringi dengan perbuatan maka hal yang demikian itu lebih bersifat angan-angan. Jadi fikirkan apakah NIAT kita?

Oleh itu, sasaran yang ingin dicapai mestilah seimbang dengan keperluan-keperluan diri kita yang lain seperti pembangunan diri sendiri, kesihatan diri dan kebajikan keluarga. Jaga diri dan keluarga seperti mana kita menjaga pekerjaan kita. Buatlah sesuatu dengan benar agar kewangan yang kita perolehi benar-benar membawa keberkatan pada kehidupan diri kita. Hal yang demikian akan menimbulkan keseronokan bekerja kerana kita berjaya menyeimbangkan antara tuntutan pekerjaan dengan tuntutan diri dan keluarga.

Biarlah setiap pagi kita bangun dari tidur dengan rasa yang tatkala memikirkan pelajaran, kerjaya atau perniagaan yang diceburi itu, sentiasa ada dalam diri kita bahawa.. "Hari ini adalah lebih baik dari semalam dan esok akan lebih baik dari hari ini".

Percayalah, sekiranya kita SERONOK..keletihan kita akan HILANG!

Salam sayang.


Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda

Ephyra Serlahkan Kejelitaan Sebenar Anda
Kulit Lebih Gebu Dan Flawless Dalam 14 Hari

Sana sini orang ramai heboh perkatakan kehebatan Ephyra. Ramai blogger yang sudah mencuba Ephyra dan rasa sangat berpuas hati dengan hasil bagus produk ini. Ephyra semakin dikenali dan diyakini oleh ribuan pengguna.

Tetapi apakah itu Ephyra? Ada yang bertanya, krim ke? Pil ke? Ephyra adalah produk minuman supplemen tambahan yang sangat sedap untuk  kecantikan dan kesihatan tubuh badan yang bermula dari dalam. Ephyra didatangkan dalam bentuk serbuk sachet yang dihasilkan daripada gabungan mantap rumusan terunggul alam semulajadi di seluruh dunia, kolagen terhidrolisis ikan laut dalam, L-Glutathione, Astaxanthin, Acai Berri, Acerolla Ceri, Marigold Flower Extract, Acacia Gum, Superberi dan Serbuk Tomato yang merawat, memperbaharui dan seterusnya menyerlahkan lagi keserian dan kesihatan dalaman dan luaran.

Dengan ribuan testimoni yang meyakinkan, telah menambat hati ramai pengguna Ephyra. Mengapa Ephyra sangat berkesan? Sudah tentu kerana formula hebatnya yang mengandungi 9 bahan alam semulajadi berkualiti tinggi bergred super AAA. Ephyra bukan hanya produk kolagen semata-mata, tetapi Ephyra adalah formulasi rumusan minuman antioksida yang terbaik untuk kecantikan dan kesihatan anda. Sesuai untuk semua peringkat umur, untuk lelaki  juga wanita semestinya. Ephyra disahkan selamat dan berkesan serta mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia beserta disahkan Halal oleh JAKIM.

Testimoni boleh dicipta, pengalaman boleh direka, gambar boleh diubah dan pelbagai lagi. Tetapi testimoni dari pengguna setia Ephyra memang tidak boleh disangkal lagi. Kalau anda google "testimoni ephyra" atau "review ephyra", anda akan lihat banyak review hebat perkongsian dari ribuan pengguna Ephyra.

Jika anda ada masalah kulit kusam, kedutan, jerawat, jeragat, sakit sendi, tumit merekah, kulit kering, rambut gugur dan sebagainya, jangan ketinggalan untuk dapatkan penyelesaian anda dengan Ephyra. Jom lihat apakah kelebihannya...
  1. Membantu menjadikan kulit kita lebih anjal, halus dan cerah berseri.
  2. Merangsang penghasilan kolagen yang diperlukan oleh tubuh badan kita.
  3. Membantu memulihkan wajah yang bermasalah seperti jerawat dan jeragat. 
  4. Membantu memulihkan masalah kulit ekzema (kegatalan dan kemerahan).
  5. Mengurangkan kedutan dan garis-garis halus di wajah.
  6. Menghindari kita daripada penyakit barah, tekanan darah tinggi, diabetes dan masalah kulit kerana ianya mengandungi supplemen anti oksidan Astaxanthin.
  7. Menguatkan rambut dan melambatkan uban.
  8. Menjadikan rambut lebih sihat, lembut dan bersinar.
  9. Melancarkan sistem pencernaan dalam  badan, menurunkan berat badan dan mengawal nafsu makan.
  10. Mengurangkan kadar kolesterol dan menjauhkan kita daripada risiko mendapat sakit jantung.
  11. Membantu seimbangkan tekanan darah.
  12. Meningkatkan tenaga dan daya ingatan.
  13. Meningkatkan sistem ketahanan badan.
  14. Melindungi retina dan mencegah penyakit mata akibat kerosakan termasuk faktor usia.
  15. Melegakan kesakitan sendi dan arthritis.
  16. Melegakan kesakitan pedih ulu hati dan gastrik.
Untuk maklumat yang lebih lanjut, sila klik Flyer, Website dan Fanpage.

Bagi memudahkan anda semua, jom kita klik link di bawah, antara testimoni Ephyra yang dipilih dari kalangan blogger.
  1. Masalah kulit muka dan jerawat - klik SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI dan SINI
  2. Masalah period / haid - klik SINI dan SINI
  3. Masalah tumit / tapak kaki - klik SINI dan SINI
  4. Testimoni kuku dan rambut - klik SINI, SINI dan SINI
  5. Testimoni lelaki - klik SINI
  6. Testimoni menyusukan anak - klik SINI
  7. Pelbagai masalah lain - klik SINI
Kulit yang sempurna. Wajah yang jelita. Keyakinan tiada tandingan. Hasil yang nyata. Semuanya lengkap dalam satu produk kecantikan dan kesihatan. Ephyra terbukti berkesan. 


Jom dapatkannya sekarang...

Official Websitewww.oceanlife2u.com
Instagram : ephyra2u
Telefon : 03 4141 7889
SMS : 019 3999 238
Emel : info@oceanlife2u.com


Giveaway ini dianjurkan oleh mialiana.com dan ditaja sepenuhnya oleh OceanLife2u.com dengan hadiah berupa wang tunai dan produk Ephyra bernilai RM 2,387.00. Sila klik SINI untuk join Giveaway ini.

5 Kesilapan Yang Boleh Melingkupkan Bisnes

1) SALAH KIRA HARGA KOS/ UNTUNG 

Ini kesilapan paling besar. Jangan buat bisnes hanya kira harga kos produk + kos pos sahaja. Tapi tak kira sekali 'hidden cost' yang terlibat seperti kos minyak pergi pejabat pos, kos kertas & dakwat untuk mencetak, & sewa pejabat. Hujung bulan mesti akaun ada short & tak untung seperti disangka.


-Pengajaran: Perlu masukkan margin hidden cost anda. Anda juga perlu tahu berapa kos marketing yang perlu dibelanjakan untuk mendapat 1 jualan.

2) TAK SIMPAN DATABASE PELANGGAN DENGAN TERATUR


Kesilapan ini membuat anda rugi besar sebab tak dapat follow up dengan pelanggan yang ingin membuat pembelian semula & tak dapat nak blast promosi terkini dan lain-lain.


-Pengajaran: Paling minima, nama, no telefon & email pelanggan wajib anda simpan elok-elok!

3) TIADA SISTEM INVENTORI/ PRESTASI JUALAN

Anda tidak pernah mengira baki stok anda. Berapa yang dah terjual pun anda tidak tahu. Hanya tahu jual sahaja. Kesannya, stok habis, tapi jualan masuk. Ramai pelanggan marah kerana terpaksa menunggu & anda dituduh menipu. Nak restock pula ambil masa seminggu.

-Pengajaran: Sangat penting ada sistem tahu berapa terjual, berapa stok yang tinggal. Jadi anda boleh order siap-siap. Anda juga kena tahu prestasi jualan produk mana yang laju, hari bila sales tinggi dan sebagainya.

4) BAZIR MASA BUAT KERJA-KERJA ADMIN/MANAGEMENT

Sebab nak jimat, anda buat semua kerja.Dari A-Z. Buat marketing, check sales, layan customer, reply mesej fanpage, reply sms, check stok, bungkus produk, tulis slip poslaju, pergi pejabat pos. Lama-lama masa anda setiap hari hanya berkisarkan kepada admin work. Masa untuk pemasaran dah tiada. Sales merudum!

-Pengajaran: Leverage! Serahkan kerja-kerja tersebut kepada pekerja anda. Jangan nak jadi hero, nak buat semua perkara. Pemilik bisnes wajib fokus lebih kepada marketing.

5) TIADA CASHFLOW YANG TERSUSUN


Cashflow setiap hujung bulan main hentam je. Tengok balik resit-resit yang dikumpul, kadang-kadang pun lupa apa yang dah dibeli. Selalunya akaun sentiasa tak balance. Banyak keluar dari untung yang masuk.


-Pengajaran: Catatkan berapa income masuk, berapa expenses keluar. Kumpul resit dan catatkan segala perbelanjaan merupakan tugas yang penting juga.



Ok, sekarang, jika anda SERIUS tentang bisnes anda, saya ingin kongsikan satu sistem automasi yang telah membantu ramai peniaga mengurangkan 90% masa bekerja & meningkatkan 90% produktiviti bisnes mereka.

Sistem yang boleh menguruskan semua kerja-kerja management bisnes anda. Jadi anda tidak perlu bazirkan masa berharga anda untuk melakukan kerja-kerja yang remeh.


Klik pada link ini untuk info lanjut.






Salam sayang.




Usah Cemburu Dengan Rezeki Orang Lain

Seringkali kita melihat mereka yang berjaya ada segala-galanya.

Kereta besar,  
Kereta mewah,
Rumah besar, 
Rumah mewah,
Isteri cantik, 
Suami kacak,
Kerjaya dashyat,
Anak-anak yang comel, 
Berjaya dalam pelajaran,
Berjaya dalam kerjaya... 

Kita merasakan mereka itu ada segala-galanya. Tidak seperti kita yang diuji itu dan ini. Masalah dan tekanan hidup itu dan ini.

Tapi bila dihampiri mereka yang berjaya ini baru kita tahu mereka sendiri tak merasa pun mereka sudah berjaya. Mereka tak merasa pun yang mereka dapat apa yang mereka nak.

Yang berjaya dalam pelajaran berkata mereka tak dapat sambung belajar kursus yang mereka nak.

Mereka yang dapat isteri yang cantik kata isteri mereka tak boleh beranak ramai sebab doktor kata boleh setakat 3 orang saje sebab semua anak bersalin secara operation so tak boleh pregnant dah.

Mereka yang dapat suami kacak kata suami mereka jarang berada dirumah. Ada juga yang kata suami ada skandal diluar.

Mereka yang ada kereta besar kata mereka tak selalu dapat balik kampung jenguk mak ayah sebab sibuk.

Mereka yang ada rumah besar dan mewah kata anak-anak mereka semua duduk jauh-jauh, rumah jadi sunyi.

Mereka yang ada karier hebat kata mereka tak selalu dapat luangkan masa dengan anak-anak.

Mereka sangat terkilan dengan hidup mereka dan mereka sentiasa harapkan mereka dapat apa yang mereka nak.




Begitulah kita semua. Kita nak itu dan ini. Nak mertua dan ipai duai yang baik. Nak pelajaran yang bagus. Kekasih yang bagus. Nak kerja bagus dengan income yang bagus. Nak pasangan hidup yang hebat. Macam-macam yang kita nak tapi kita rasa macam kita tak dapat. Kita cemburu dengan orang lain yang kita rasa mereka dapat apa yang mereka nak.

Sebenarnya jika kita bersyukur dengan apa yang kita ada maka hidup kita akan jadi lebih indah. Berusahalah untuk dapat apa yang kita nak dan jika tak dapat lagi maka bersyukurlah dengan apa yang kita ada kini.

Kita akan jadi orang yang paling kaya di muka bumi ini. Kaya jiwa dan ketenangan hati. Kaya dengan rahmat dan keberkatan hidup dari Allah.

Hidup mesti diteruskan. Belajarlah untuk sentiasa bersyukur dari cemburu dengan apa yang orang lain ada kerana apa yang kita ada dan apa yang kita dapat biasanya itulah yang terbaik untuk kita! Usahlah kita cemburu.

Salam sayang.



Fakta Kehidupan



1. Pekerja bank yang memberi hutang kepada orang juga mengalami masalah hutang.

2. Pencuri juga mengunci rumah mereka, pencuri juga mengunci kereta mereka.

3. Walaupun seorang pencuri / perasuah mendapatkan wang dengan cara tidak halal tapi mereka tetap mahu bank yang terdiri daripada orang yang baik-baik untuk menjaga harta mereka.

4. Sesetengah doktor juga mengalami masalah kegemukan dan ketagihan rokok walaupun mereka selalu menasihatkan orang agar tidak melakukan benda yang sama.

5. Walaupun ustaz selalu menasihatkan orang ramai supaya membuat kebaikan, mereka juga tidak lari membuat kesilapan. Mereka juga manusia biasa seperti kita cuma mereka ada ilmu mengenal syurga dan neraka.

6. Polis juga tidak lari daripada disaman jika memandu dengan laju.

7. Mekanik yang selalu membaiki kereta mahal-mahal, atau salesman yang menjual kereta mahal juga tidak memiliki kereta yang mahal.

8. Jururawat selalu tension sebab diorang menjaga orang lain dengan baik, jaga bayi baik-baik, hakikatnya mereka juga selalu terpaksa mengabaikan keluarga demi tugas, kalau kena shift malam mereka terpaksa tinggalkan suami untuk jaga rumah dan anak-anak, mereka menjaga bayi-bayi dengan sangat baik di hospital, hakikatnya anak mereka sendiri terpaksa dipasskan kepada orang lain untuk dijaga.

9. Orang perempuan selalu memandang sebelah mata apabila mendengar lelaki masak, hakikatnya di kedai-kedai makan, kebanyakan tukang masak adalah lelaki, chef-chef yang terkenal juga ramai lelaki, hatta juri masterchef juga semuanya lelaki.

10. Jurulatih bola juga mungkin tidak tahu bermain bola tetapi mereka ada banyak strategi untuk menang di dalam pertandingan bola.

11. Seorang peniaga boleh menceritakan kehebatan sesuatu produk yang beliau jual yang mana mungkin dia sendiri pun tidak mampu untuk memiliki produk tersebut.

12. Tukang rumah boleh buat rumah cantik-cantik tetapi rumah dia sendiri pun tidak cantik.

13. Tukang jahit boleh design dan jual baju mahal-mahal, tetapi dia sendiri pun pakai baju bundle sebab kalau dia sibuk design baju dia sendiri, takdelah duit masuk, kalau design baju orang duit ma$$$yuk.


Hehehe..sekadar renungan di petang hari.

Salam sayang.


Rahsia Kejayaan Pengasas HONDA

Tahukah anda siapa pengasas dan pelopor syarikat automotif HONDA? Orang yang bertanggungjawab memperkenalkan jenama ini adalah SOICHIRO HONDA.




Soichiro Honda adalah seorang usahawan automotif terbesar berasal dari Jepun yang lahir pada 17 November 1906 di Hamamatzu, Shizuoka, Jepun. Terlahir bukan dari keluarga kaya, membuatkan dia dibesarkan dalam keadaan yang bersahaja dan penuh disiplin. Kehidupan seorang yang bernama Honda banyak dilalui dengan bekerja membantu ayahnya menjalankan bisnes membaiki basikal.

Namun ada satu perkara yang luar biasa dari Honda. Dia telah bekerja di usia 15 tahun di Tokyo, saat itu Honda memutuskan tidak mahu meneruskan persekolahannya. Dia bekerja di sebuah bengkel Art Shokai. Pengalaman bekerja inilah yang banyak memberi pengaruh kepadanya.


Perlahan-lahan karier Honda mulai berubah, bermula benar-benar dari bawah lama kelamaan dia sudah terbiasa dan menjadi luar biasa dalam bekerja, mampu memperbaiki banyak kereta, ditugaskan ke luar bandar dan banyak prestasi memuaskan dari Honda dalam pekerjaannya.

Pada April 1928 di usia 22 tahun, Soichiro Honda telah berhenti bekerja sebagai mekanik dan membuka cawangan Art Shokai di Hamamatsu . Lama kelamaan usaha dari Honda terus berkembang, jumlah pekerja yang bermula hanya satu orang terus bertambah hingga mencapai lebih dari 30 orang. Memandangkan Honda adalah  seorang yang tidak cepat berpuas hati, beliau terus berinovasi. Dengan pelbagai matlamat dan gagasan, Honda menjadi semakin terpanggil menjadi ahli mesin yang luar biasa.

Pelbagai idea produk yang dia miliki cuba dikerjakan, banyak inovasi yang  telah dia dilakukan. Salah satunya adalah pemasangan mesin pada basikal (idea inilah yang menjadi motosikal). Akhirnya pada September 1947 tertubuhlah Honda Motor Company .


Di awalnya, memang produk-produk Honda sangat diminati dan angka jualan cukup tinggi, namun kerana ketidakpintaran dalam menguruskan kewangan Honda Company mengalami kriris kewangan. Krisis itulah yang membuatkan Soichiro Honda bertemu dengan Takeo Fujisawa yang banyak berperanan dalam membangunkan syarikat Honda.

Dengan terus berinovasi, kini Honda menjadi antara produk kenderaan bermotor dan mesin yang canggih di dunia. Banyak produk-produk Honda yang sangat bermanfaat dan memudahkan kehidupan kita, sudah seharusnya kita masyarakat Malaysia juga banyak belajar dari masyarakat Jepun dalam membuat pembaharuan, berniaga dan mengembangkan lagi taraf kehidupan .



Passion Itu Perlu 

Siapa sangka Soichiro yang sejak kecil sudah mengagumi kereta dan mesin mampu menjadi seorang usahawan besar yang luar biasa berjaya! Sejak kecil Soichiro sudah mempunyai banyak idea dan impian. Kecintaannya (passion) pada dunia mesin memang telah menjadikannnya begitu luar biasa.

Bahkan pada tahun 1914 (usia Soichiro 8 tahun), dia rela mengejar sebuah kereta dan kerana tidak terkejar dia mencium bau minyak kereta yang jatuh di jalan. Memang nampak memalukan tapi itulah yang dinamakan semangat dan passion.

Kerana passion yang begitu besar dalam dunia automotif, Socihiro sudah bekerja di bengkel sejak usia 15 tahun. Dalam usia yang sangat muda dia mula belajar dan dari sanalah dia terus berkembang sehingga mampu menjadi seorang yang luar biasa berjasa bagi perkembangan kehidupan kita.

Oleh itu, setiap dari kita pasti mempunyai minat di dalam bidang tertentukan? Kadangkala hobi atau minat kita itu akan menjadi lebih baik apabila kita arahkan ia untuk sesuatu yang positif. Mulai dari sekarang berghairahlah dalam melakukan kegiatan yang anda sukai, lakukan sesuatu yang baik dan mudah- mudahan dari situ boleh muncul idea-idea dan tindakan untuk meraih lebih banyak sukses.

Hidup Ini Action

Salah satu perkara yang sangat saya kagumi tentang Soichiro adalah dia sangat berani bekerja di Tokyo meskipun baru berusia 15 tahun dan tanpa diberi pendidikan formal yang mencukupi. Dan dari keberanian itulah dia mampu meraih banyak kejayaan.

Jadi, kepada anda yang bersekolah, mempunyai pendidikan yang tinggi, lulus universiti, sudah bekerja, kenapa anda tidak bertindak seperti apa yang dilakukan oleh Honda? Jangan takut.. hidup dimana-mana pun ada risiko.


Jangan Mudah Menyerah

Pada pertengahan tahun 1940-an, Perang Dunia II melanda dan saat-saat itulah usaha Soichiro mulai tumbuh. Bengkel dan usahanya mula berkembang pesat namun perang yang amat besar juga memberi kesan pada perniagaannya. Kilangnya terbakar, hingga akhirnya dia terpaksa mendirikan labolatorium dari serpihan barang yang sudah tidak terpakai lagi.

Bukan hanya perang, banyak rintangan lain yang menjadi ujian ketahanan perniagaan Honda, mulai dari jatuh sakit, kebakaran kilang, krisis akibat perang dan banyak lagi .

Namun berkat ketahanan dan usahanya untuk bertahan itulah , Honda sudah terbiasa menghadapi situasi-situasi sulit. Dan tentu saja pengalaman tersebut menjadi ianya lebih bermanfaat bagi kejayaan perniagaannya. Jadi, jangan pernah ada rasa putus asa.

Sebagai penutup artikel, saya kongsikan sebuah titipan dari Soichiro Honda.

"Orang melihat kejayaan saya hanya 1%, tetapi mereka tidak melihat 99% kegagalan saya!" 



Sumber Foto: Google

Selamat Malam



Sekejap lagi dah nak tidur, otak akan buat housekeeping, badan-badan akan perbetulkan nat-nat skru yang longgar masa kita hidup sebentar tadi.

Time tidur nie jugak otak akan buat proses defragmentation yakni penyusunan semula data-data yang berterabur dalam kepala hotak ni.

Kalau nak suruh otak kita bertindak apa yang kita mahu esok, sebelum tidur tulis apa yang nak kita buat esok, tengok balik dan cakap dengan diri kita sendiri.

Itu cara kita nak transfer data dari kertas dan install apa programming yang kita mahukan.

Satgi malam kalau mampu kita bangun submit dekat CEO alam semesta, kalau tak mampu pun tak pa, esok pagi kita bangun tinggal nak execute saja apa yang kita dah pikir malam ni.

Komen memang mudah, tekan LIKE juga memang mudah, cuer buat tgk cuer buat cuer buat..

Hehehehehehe..selamat malam!

Salam sayang.


Pelaburan Dalam Kehidupan

kehidupan, buat baik dibalas baik

1. Pelaburan bukan sekadar hanya melabur di ASB, unit trust, hartanah, perniagaan, ilmu dan beli emas. Pelaburan ini kita boleh jangka dan mungkin juga tidak dijangka.

2. Pelaburan membawa skop yang sangat luas. Pelaburan yang paling ultimate apa sahaja yang kita kerjakan di dunia ini mungkin sebahagiannya dibalas cash di dunia dan sebahagian lagi dibayar di akhirat kelak atau mungkin dibayar kedua-duanya sekali. 

3. Jika hari ini kita melabur dengan menipu orang, mungkin kita akan dapat dividennya on the spot, esok, tahun depan, 10 tahun lagi, atau di negara yang kekal abadi. Jika di dunia dividennya mungkin dalam bentuk ditipu orang juga, ataupun dalam bentuk banyak duit masuk, lebih banyak duit keluar. Atau lebih teruk dividennya, kita tipu orang RM10, tapi dividennya kita pula ditipu RM10,000!

4. Jika hari ini kita melabur dengan pecah amanah, lepas tu terasa comfort dengan berasa "Eh takder apa2 pun". Cuba fikir, dividen ASB pun setahun sekali, mungkin akan datang kita juga akan ditemukan dengan orang yang tidak amanah lalu masa tu kita pun rasa "Aduih, kenapa la dia buat mcm nie, takpe-takpe aku berdoa sebab aku teraniaya, doa orang teraniaya lebih mudah makbul" lalu tanpa kita sedari yang kita juga pernah berbuat yang sama suatu masa dahulu.

5. Jika hari ini kita banyak memberi dan memberi tanpa mengharapkan balasan, esok kita tak terus jadi jutawan, mungkin kita akan dibayar dengan ALLAH temukan kita dengan rakan-rakan yang baik, kesihatan yang baik, ilmu yang baik, kelapangan masa, zuriat yang baik, dapat beli rumah yang murah walaupun di sekeliling rumah lain sangat mahal atau dapat jiran yang baik yang selalu sedekah makanan hari-hari (jimat bajet). Anugerah ALLAH itu akan diberi dalam pelbagai bentuk dan cara kerana jika kita baca makna ayat Qursi, segala apa isi yang ada di bumi dan langit semuanya adalah kepunyaanNya.

6. Jika hari ini kita berasa penat berbuat baik dan rasa macam tidak ada balasan yang diberikan, cuba cek balik apa nikmat-nikmat yang kita sedang dapat sekarang ni. Masih boleh berjalan kerana ada kaki, masih boleh buang air kecil (kesian pada orang yang rosak buah pinggang), ada ilmu untuk membuat sesuatu pekerjaan, bisnes, bersyukur dan terus bersyukur kerana lebih banyak kita bersyukur lebih banyak tarikan rezeki yang akan melekat. Tengok tangan, cakap "terima kasih tangan sebab dengan tangan inilah aku masih boleh menaip dan menjadi asbab punca rezeki aku."

7. Sesungguhnya kalau kita faham dengan maksud "Tidak akan bergerak sesuatu zarah, melainkan dengan izinNya dan kekuasaanNya" ,InsyaAllah kita akan lebih faham mengapa terjadinya sesuatu perkara.

Salam sayang.



8 Negara Dengan Akses Internet Terpantas Di Dunia

Internet kini telah berubah menjadi keperluan asas manusia dalam bidang teknologi di dunia. Social Quotient ( Kecerdasan Sosial ) kini diukur berdasarkan seberapa aktif seseorang di media sosial. Semakin aktif di media sosial maka semakin cerdas kehidupan sosialnya. Banyak komunikasi kini dilakukan melalui akses internet.

Aktiviti di media sosial, melayari internet, berbual dan sebagainya bergantung dengan kelajuan internet yang ada di negara tersebut. Semakin cepat akses internet suatu negara maka akan semakin banyak pengguna yang menggunakan internet tersebut . Dari ratusan negara yang ada di dunia , ada beberapa negara sahaja yang mempunyai akses internet terpantas di dunia.

Berikut 8 negara dengan akses internet terpantas di dunia:




1. Hong Kong. 
Mempunyai kelajuan internet 65.1Mbps . Hong Kong mengekalkan kedudukannya sebagai negara dengan akses internet terpantas di dunia. Walaupun Hong Kong mengalami penurunan sebanyak 0.9 peratus berbanding dengan suku sebelumnya, tetapi mengalami pertumbuhan sebanyak 32 peratus berbanding dengan tahun lalu. Negara ini adalah pemimpin dalam sambungan internet super cepat dengan kepadatan penduduk yang tinggi dan sokongan kerajaan yang kuat.

2. Korea Selatan. 
Mempunyai kelajuan internet rata- rata 53.5Mbps . Korea Selatan mengalami pertumbuhan 19 peratus pada suku terakhir dan 14 peratus dari tahun lalu. Negara ini dikenali sebagai negara pecinta game sehingga sering diadakan beberapa pertandingan game , seperti World Cyber ​​Games, dan mempunyai saluran televisyen yang bertujuan untuk " sukan elektronik " . Serta game online yang memerlukan banyak bandwidth. 

Korea Selatan dikenali sebagai salah satu pemimpin dalam sambungan internet yang cepat. Kerajaan telah menetapkan dasar dan program dengan memudahkan pengguna broadband yang cepat. Korea Selatan menawarkan perkhidmatan wayarless untuk semua bandar- bandar besar. Wibro dan HSDPA adalah yang paling biasa digunakan dalam teknologi jalur lebar tanpa wayar dan sebahagian besar restoran awam menawarkan sambungan Wi -Fi.

3. Jepun. 
Mempunyai kelajuan internet dengan top speed 48.8Mbps . Jepun mengalami peningkatan sebanyak 3.1 peratus berbanding suku sebelumnya dan 21 peratus berbanding tahun lalu. Kerajaan Jepun telah memberikan keutamaan untuk pembangunan internet sebagai tujuan nasional . 

Selain itu, dari laporan Akamai , berkata bahawa serat optik kelajuan tinggi sudah tersedia di banyak negara bahagian dan sambungan internet di negara ini telah mencapai 48.8 megabit sesaat .

4. Romania. 
Mempunyai top speed internet 47.5Mbps . Romania mempunyai pertumbuhan internet sebanyak 0.6 peratus daripada suku sebelumnya dan 23 peratus pertumbuhan bila dibandingkan dengan tahun 2012. Berdasarkan laporan Akamia tahun 2011 , bandar-bandar di Romania seperti Constanta, dan yang lain mempunyai kelajuan internet yang baik.

5. Singapura. 
Mempunyai kelajuan internet 45.6 megabit sesaat . Negara ini mempunyai empat pembekal perkhidmatan internet utama, iaitu, SingNet , Starhub , Pacnet dan M1 . Kerajaan Singapura telah menggalakkan penggunaan akses internet jalur lebar dan sudah tersedia di seluruh negara dengan kadar penyambungan lebih dari 99%. 

The Next Generation Nationwide Broadband akan membuat perkhidmatan rangkaian nasional dengan menggunakan kelajuan serat ultra-tinggi Singapura. Hal ini boleh menjangkau sehingga mencapai target 95 peratus.

6. Latvia. 
Mempunyai kelajuan internet 44.6Mbps . Latvia mengalami peningkatan akses internet sebanyak 5.4 peratus daripada suku terakhir dan 33 peratus dari tahun lalu. Internet di Latvia mula mengalami pertumbuhan ketara pada tahun 1999, sebagai penyatuan pembekal internet regional mula menurunkan harga untuk akses dial -up. Pada tahun 2000, ada 75,000 pengguna internet di Latvia.

7. Switzerland. 
Mempunyai kelajuan internet 41.4Mbps. Switzerland dikenali sebagai pusat utama dari industri kewangan. Switzerland mempunyai kelajuan internet tertinggi sampai 41.4 megabit sesaat . Hal ini bermakna negara ini mengalami kenaikan sebanyak 3.9 peratus pada suku terakhir dan 38 peratus dari tahun lalu. 

Negara ini memiliki salah satu akses internet dan tahap penembusan jalur lebar tertinggi di Eropah . Broadband telah menggantikan komunikasi telefon dan rangkaian DSL sebagai teknologi utama untuk akses broadbandnya.

8. Israel. 
Mempunyai kelajuan internet sehingga 40.1 Mbps . Israel mempunyai pertumbuhan internet sebanyak 53 peratus berbanding tahun lalu dan 6.4 peratus berbanding dengan suku sebelumnya . 

Internet di Israel telah tersedia sejak 1990-an tapi mula digunakan oleh masyarakat umum sejak tahun 2001. Ada tiga pembekal perkhidmatan Internet utama di Israel yakni 012 Smile, 013 Netvision dan Bezeg International.

7 Perkara Yang Tidak Boleh Diubah Dalam Hidup


1. Jenis kelamin dan jantina
Memang boleh buat pembedahan untuk mengubah kelamin. Tetapi tidak mampu mengubah roh (spirit) orang berkenaan. Terimalah dirimu, sama ada engkau wanita atau lelaki.

2. Orang tua
Kamu mesti menghormati ibu bapa apa cara sekalipun! Jika orang tuamu seorang pemabuk, kaki judi atau pelacur, hormati mereka! jika tidak situasi itu bakal terjadi dalam kehidupan kamu kelak. Nasihat dan teguran memang tidak boleh berhenti.

3. Hari kelahiran
Sudah ditetapkan Allah, sebelum dunia dijadikan kita tidak boleh memilih tarikh lahir kita. Ia memang sudah ditentukan dan jangan sesekali kita me­nyesalinya.

4. Bentuk Fizikal
Jika anda mempunyai rambut keriting, terima sajalah. Jika hidung kamu kurang menarik atau kulit sawa matang terimalah se­adanya. Memang kita lihat ramai orang ingin mengubah bentuk wajahnya, sama ada memancungkan hidung atau alis matanya dicukur habis tetapi tetap kelihatan aneh dan tidak semula jadi.

5. Masa lalu
Ini juga sudah ditetapkan Allah. Jangan menyesali masa yang sudah berlalu melainkan untuk menjadikannya sebagai pengajaran. Justeru, ‘berdamailah’ dengan masa lalu demi membina masa depan.

6. Kedudukan dalam keluarga
Kedudukan kita sebagai anak bongsu, sulung, atau tengah, tidak boleh diubah dan terimalah seadanya.

7. Suku bangsa
Jangan sekali menyesal menjadi orang Melayu, Jawa atau Cina. Sebenarnya perkara yang kita boleh dan mampu ubah adalah cara kita berfikir. Jika berubah maka berubahlah hidup kita.


7 Perkara Yang Tidak Boleh Diubah Dalam Hidup, syuhada1981.com, hargai hidup





Sumber: HarianMetro

Nak Jadi Usahawan? Ubah Ini!


1. Dulu makan tengah hari sejam, kurangkan jadi 15 minit.

2. Dulu tonton tv hari-hari, kurangkan seminggu sekali.

3. Dulu duit keluar masuk tidak berkira, sekarang setiap duit keluar masuk kena buat kira-kira.

4. Dulu boleh lepak dengan sesiapa, sekarang lepak dengan orang yang boleh beri input yang positif sahaja.

5. Dulu fikir sesuatu benda bila-bila boleh setel, sekarang kena fikir on the spot kena setel.

6. Dulu semua benda kita nak buat contohnya cuci kereta. Sekarang cuba kaji masa yang diperuntukkan dengan effectiveness masa tersebut, kalau cuci kereta sendiri 3 jam - FREE, upah orang setengah jam - RM8. Baik upah orang, dapat 'beli' masa 2 jam setengah.

7. Dulu call mak ayah seminggu sekali, SEKARANG kena call HARI-HARI.

8. Dulu derma sebulan sekali (bila dapat gaji) sekarang seminggu sekali, lagi baik hari-hari.

9. Dulu semua benda kita nak tahu, sekarang, limitkan apa yang kita nak tahu dan fokuskan apa yang kita perlu fokus.

10. Buat dulu yang sempoi-sempoi ni. 

Semoga bermanfaat.

Salam sayang.



10 Tip Jana 5 Angka Sebulan Dengan Blog - Pengasas Oh Media


syuhada1981.com, blogging, buat duit dengan blog, blogger mewah


Tahukah anda individu yang dikenali sebagai Khai Hassan atau Justkhai sedang bekerja keras membina empayar perniagaan bercirikan media baru yang diberi nama OhMedia.?

5 Angka Sebulan Dengan Blog

Antara blog-blog di bawah jenama Oh Media adalah:


  • Justkhai.
  • Oh Tidak.
  • Oh Artis.
  • Oh Geekz.
  • Oh Islam.
  • Oh AppleMy.

Selain daripada itu, Oh Media turut membangunkan stesen radio online tempatan yang diberi nama Oh Media FM.

Jenama ini merupakan satu fenomena dalam industri blogging tempatan di mana  Facebook Pages Oh Media tersenarai sebagai Facebook Pages yang pantas berkembang, selaras dengan jenama-jenama besar yang lain seperti Air Asia, Upin dan Ipin.

Namun begitu, apakah rahsia kejayaan usahawan muda ini? Tidak ramai yang berpeluang untuk memperoleh ilmu berdasarkan pengalaman beliau dalam membina perniagaan berasaskan blogging secara spesifik.

Terdapat 4 elemen yang berkait rapat dengan 10 tip yang dikongsikan oleh pemilik Oh! Media ini iaitu:


  1. Pendirian diri.
  2. Pemasaran blog.
  3. Buat duit dan membina perniagaan blogging.
  4. Tip kejayaan dan hidup mewah dengan blog.

Elemen 1 – Pendirian Diri

Bagaimana Khai membuat keputusan untuk memilih platfom blogging sebagai satu kerjaya, sedangkan ketika itu peluang untuk hidup sepenuh masa dengan blog menerusi pasaran tempatan adalah berisiko tinggi?

Dalam elemen pertama ini, terdapat 4 perkongsian beliau yang dapat memberikan inspirasi kepada kita untuk memulakan langkah pertama sebagai blogger.

1 – Mahu Hidup Bebas dan Menjadi Bos Untuk Diri Sendiri

Perasaan untuk mengawal aliran kewangan dan punca pendapatan secara total membuatkan beliau membuat keputusan untuk menjadikan blogging sebagai satu kerjaya.

Ini juga yang menyebabkan beliau berminat untuk menjelajahi dunia blogging tempatan, meskipun ia tidak menjanjikan sebarang kemewahan ketika itu.

2 – Blogging Sebagai Karier, Bukan Sekadar Hobi

Ramai orang yang mempunyai hobi dalam kehidupan mereka. Tetapi hobi semata-mata tidak dapat memberikan pulangan yang lumayan. Justeru itu, Khai bertukar gaya fikir tentang blogging dengan menganggap ia sebagai satu karier atau kerjaya.

Dengan ini, beliau memegang tanggungjawab bagi memastikan blog-blog kendaliannya mempunyai strategi untuk menjana pendapatan secara berterusan.

3 – Ada Strategi dan Perancangan

“A plan is a list of actions arranged in whatever sequence is thought likely to achieve an objective.” – John Argenti, author and founder of the Strategic Planning Society

Melakukan sesuatu secara tergopoh-gopoh dan membabi buta akan menyebabkan kita tersesat di pertengahan jalan. Manusia yang berjaya adalah manusia yang mempunyai strategi dan perancangan dalam kehidupannya.

Begitu juga pemilik jenama Oh Media ini. Beliau merancang perjalanan blognya sebelum membuat sebarang keputusan atau tindakan. Ini bagi memastikan syarikatnya dapat meminimakan risiko sebaik mungkin.

4 – Buat Sesuatu Untuk Dapatkan Sesuatu

Apabila ditanya mengenai rahsia produktiviti Khai, beliau menjawab, “Saya melakukan sesuatu untuk mendapatkan sesuatu.”

Kenyataan ini jelas menunjukkan, apabila kita sudah jelas dengan hasil yang bakal kita peroleh, maka estim dan keyakinan diri akan meningkat untuk terus bertindak sehingga ia tercapai.

Elemen 2 – Rahsia Pemasaran Blog Oh Media

Kunci utama untuk membangunkan blog yang mempunyai nilai aset sehingga puluhan ribu, adalah jumlah komuniti yang mempercayai pada jenama blog kita. Menurut Khai, berikut adalah cara yang beliau lakukan sehingga hari ini untuk meningkatkan jumlah pelawat, dan memperoleh kepercayaan daripada mereka.

5 – ‘Tidak’ Pada SEO, ‘Ya’ Pada Killer Content

Mengoptimasikan artikel untuk menarik perhatian penyedia servis enjin carian tidak dapat menjamin kejayaan blog. Ini kerana manusia yang akan membaca dan menilai kualiti setiap artikel dalam blog kita.

Justeru itu, Khai tidak menumpukan 100% terhadap SEO (Search Engine Optimization / Optimasi Enjin Carian). Tetapi beliau menumpukan artikel yang berkenaan dengan isu semasa, isu terkini, menarik perhatian, dan mempunyai manfaat kepada para pembaca.

6 – Facebook Pages

Kekuatan Oh Media juga bergantung pada kekerapan mereka meluangkan masa untuk berinteraksi dengan komuniti. Kewujudan Facebook Pages yang mempunyai lebih 400,000 pengikut setia ini menyebabkan blog-blog kendalian beliau sentiasa meningkat dari semasa ke semasa.

7 – Mengkaji Keperluan Pembaca

Untuk menghasilkan artikel yang berkualiti dan sentiasa viral, Khai menyatakan kajian terhadap keperluan pembaca adalah kunci utama. Dengan mengetahui maklumat yang pembaca perlukan, kita dapat mengumpulkan bahan-bahan rujukan dari pelbagai sumber.

Secara tidak langsung, pembaca akan rasa teruja dan gembira kerana kita berjaya memikat hati mereka dengan artikel yang mereka inginkan.

Elemen 3 – Cara Buat Duit Dengan Blog

Antara motivasi pemilik Oh Media memilih medium blog sebagai kerjaya adalah potensi untuk menjana pendapatan. Sehingga kini, beliau menyatakan blog-blog kendaliannya sudah mencapai keuntungan sebanyak 5 angka setiap bulan.

Antara medium buat duit yang digunakan sehingga hari ini adalah:

8 – Pengiklanan

Pengiklanan ini tidak terhad kepada advertising network seperti Innity, Nuffnang, Advertlets dan sebagainya. Di mana kita sendiri boleh bertindak untuk menawarkan harga iklan yang sesuai kepada syarikat yang berminat.

9 – Servis

Katanya, “Gunakan kemahiran diri yang kita ada untuk buat duit lumayan.” Khai menggunakan kemahiran beliau dalam dunia blogging untuk menawarkan servis. Salah satu daripadanya adalah servis pemasangan dan konsultansi blog.

Servis ini sahaja akan memberikan jumlah keuntungan sehingga 3 hingga 5 angka untuk setiap satu klien.

Elemen 4 – Tip Berjaya dan Hidup Mewah Dengan Blogging

Berdasarkan perkongsian pemilik jenama Oh Media mengenai rahsia kejayaan beliau dalam dunia blogging, dapat simpulkan kepada:

10 – Formula 3K

Formula ini yang beliau gunakan berkali-kali untuk memperoleh kejayaan dalam setiap blog yang dikendalikan. Maksud 3K ini adalah:

Kerja keras – Buat duit lumayan dengan blog mengambil masa yang lama. Ramai yang mengaku kalah sebelum bekerja keras.

Konsisten – Sentiasa bertindak setiap hari untuk meningkatkan jumlah pelawat, penerbitan artikel dan aktiviti-aktiviti yang membawa kepada kejayaan blog.

Keluar daripada zon selesa – Kebanyakan blogger bermula daripada rumah. Ia adalah zon selesa yang membuatkan kita liat untuk melakukan formula pertama iaitu kerja keras. Cari jalan penyelesaian untuk keluar daripada zon selesa setiap hari.

Sumber : MajalahNiaga

Busuk!