Kualiti VS Kuantiti

Sebenarnya, kualiti itu lebih penting berbanding kuantiti.

Walaupun kita buat hanya sedikit, tetapi bermakna.

Daripada buat banyak tetapi tidak memberi kesan apa-apa. Setuju?
Contoh situasi :

1 #
Bersedekah walau seringgit tetapi ikhlas berbanding sedekah sejuta tetapi niat untuk menunjuk-nunjuk.

2 #
Ilmu yang dipelajari walaupun sedikit, diamalkan dalam hidup berbanding banyak ilmu tetapi langsung tidak diamalkan.

3 #
Kongsi ilmu yang ada dengan orang lain walaupun baru belajar sikit..bukan nak kena tunggu ilmu banyak baru nak kongsi. Hakikatnya memang takkan banyak.

4 #
Anak yang sedikit tapi berguna berbanding anak yang ramai tapi tak mampu beri manfaat kepada masyarakat bahkan beri mudharat.

Anak tu amanah Allah kan, anak ramai pun satu rezeki. Jadi, di akhirat nanti akan dipersoalkan oleh Allah. Ramai dan berkualiti itu lebih baik, kan?

5 #
Kawan-kawan yang sedikit tetapi mampu memberikan perkongsian dan aura yang positif setiap hari berbanding kawan yang ramai tetapi tidak mendatangkan manfaat pun. 

Biar sikit tetapi berkualiti berbanding ramai tetapi merosakkan.

6 #
Berubah dan tetap istiqamah walaupun hanya sedikit berbanding mereka yang langsung tak nak berubah dan memperlekehkan orang yang berubah tetapi diri sendiri masih lagi tak betul.

Yang paling penting, biar sikit dan istiqamah (berterusan) buat. Bukan banyak tapi kejap buat kejap tidak..kesimpulannya?

P/s : Nak berubah pun macam tu jugak..sedikit demi sedikit. Biar hati kita betul-betul tetap. Yang penting ada usaha dan ada perubahan, biarlah sikit. Lama-lama nanti banyaklah kan? Saya pun masih lagi dan akan terus usaha berubah ke arah yang lebih baik. InsyaAllah..doa-doakan.


Salam sayang.Busuk!