Hikmah Berdiam Diri


MANUSIA berbicara setiap hari. Yang baik membawa kepada kesejahteraan kepada manusia dan jika bicara tidak mengikut adabnya, manusia akan merana di dunia dan akhirat.

Di dunia akan dibenci manusia manakala di akhirat bicara yang menyakitkan hati orang lain menyebabkan kita terseksa di neraka.

Bagi golongan beriman, lidah yang dikurniakan Allah itu bukan untuk digunakan bagi mengeluarkan perkataan yang bukan-bukan.

Sebaliknya ia digunakan untuk mengeluarkan perkataan yang menyenangkan hati dan berhikmah.

Justeru, jika anda tidak mempunyai apa-apa untuk diucapkan atau mungkin tutur bicara anda boleh menyakitkan hati orang lain, cara terbaik ialah berdiam diri.

Di antara hikmah diam ialah:

-Ibadah tanpa bersusah payah

-Perhiasan tanpa berhias

-Kehebatan tanpa kerajaan

-Benteng tanpa pagar

-Kekayaan tanpa meminta maaf kepada orang

-Istirehat bagi kedua-dua malaikat pencatat amal

-Menutupi segala aib

Banyak hadis Rasulullah (s.a.w) mengenai kelebihan diam yang bermaksud:

“Barang siapa yang banyak perkataannya, nescaya banyaklah silapnya. Barang siapa banyak silapnya, banyaklah dosanya. Dan, barang siapa yang banyak dosanya, neraka lebih utama baginya.” (Hadis riwayat Abu Naim)

“Barang siapa yang beriman kepada Allah dan akhirat, hendaklah ia berkata yang baik atau diam.” (Hadis riwawat Bukhari dan Muslim)

Ada pendapat memberitahu, banyak diam tidak semestinya bodoh, banyak cakap tidak semestinya cerdik kerana kecerdikan itu buah fikiran, orang cerdik yang pendiam lebih baik daripada orang bodoh yang banyak bercakap.

Menasihatkan orang yang bersalah tidak salah tetapi yang salah ialah memikir dan menyebarkan tentang kesalahan orang.
Busuk!