9 Tips Salesman Yang Hebat!

1. Berfikiran Besar 

Anda bukan sahaja memikirkan jualan anda, anda harus memikirkan untuk satu kumpulan. Anda harus menjaga hubungan rapat dan membesarkan rangkaian anda. Saya nasihatkan jika anda baru, janganlah anda hanya bergaul dengan salesman yang baru atau hanya berkawan dengan salesman dari syarikat anda sahaja. Anda buat kaji selidik sedikit siapa antara mereka yang mendapat jualan yang tinggi. Anda cuba dekati dia, berbual dan berkawan, tanya rahsia mereka dan buat apa yang mereka buat tetapi dalam skop produk anda.

2. Leverage on Your Established Customers 

Tentulah ini yang paling penting iaitu membesarkan kebarangkalian pelanggan anda, besarkan pasaran anda setiap hari dan buat sekurang-kurangnya 5 pelanggan baru setiap hari. Jangan duduk disatu tempat sahaja, fikir-fikir dan terus fikir.

3. Fahami Pelanggan Anda

Walaupun ada banyak strategi pemasaran, mereka yang berjaya adalah mereka yang faham kehendak market. Tidak semua strategi boleh digunakan dengan berkesan. Lebih baik anda fokus dengan apa yang anda percaya... Lakukan sekarang!


salesman berjaya, top salesman, salesman yang hebat, sales & marketing


4. Kurangkan Berjanji, Lebihkan Memberi

Fikirkan apakah kebaikan yang mereka dapat jika bersama anda? ...
‘Say only what you mean, and mean what you say’. Berikan yang terbaik kepada pelanggan anda..Insyaallah berjaya.

5. Pengurusan Masa 

Jangan buat pelanggan anda menunggu, uruskan dengan terbaik masa anda. Jika anda berjanji untuk berjumpa, lakukan tepat pada masanya. Perkara ini adalah asas penting.

6. Perhubungan Baik dengan Rakan.

Tidak kira sama rakan atau pelagggan, anda perlu menyemaikan hubungan yang baik dengan semua. 

7. Cari Cara Terbaik Servis Pelanggan.

8. Believe In Your Product

Anda adalah orang pertama yang harus percaya terhadap perkhidmatan atau produk yang anda jual. 

9. Perlu Mempunyai Proper Action Untuk Memastikan Pelanggan Anda Membeli. 

Anda perlu faham perbezaan antara sale dan marketing. Marketing hanyalah info untuk mendapatkan sale. Berapa ramai pelanggan pun anda jumpa tetapi tidak menjual pun tidak guna juga kannn...

Salam sayang.-Credit to Coach Bahar-


Busuk!