Bangkitlah!

1. Kita mungkin berbangga dengan kedudukan ekonomi kita yang boleh dikatakan nombor 17 terbaik di dunia. Namun adakah kita penyumbang kepada kemantapan ekonomi kita?

2. Dikala orang lain sudah matang soal berniaga, kita masih bertatih untuk mengenalinya.

3. Disaat kita belajar untuk menguruskan duit, masih terlalu ramai yang alpa dan hanya pandai buat duit tapi tidak tahu cara nak menguruskannya.

4. Orang lain bersatu walau pada zahirnya nampak berpecah, tetapi kita berpecah walau zahirnya nampak bersatu.

5. Orang lain saling sokong menyokong perniagaan satu sama lain, kita duduk berusaha mematikan perniagaan sesama sendiri.

6. Dalam masa kita tidur nyenyak dibuai mimpi (malas), orang lain sedang bertungkus lumus untuk mencipta kejayaan demi kejayaan.

7. Disaat orang lain bertindak untuk menjana pendapatan yang banyak, kita duduk mengutuk, mengumpat dan mencaci rakan kita yang sedang kuat berusaha.

8. Pada masa orang lain sudah pandai memiliki hartanah, kita lebih selesa menyewa dibumi sendiri.

9. Orang lain tidak lagi bergantung kepada kerajaan untuk maju, tapi kita duduk asyik mengharapkan sumbangan, dana dan sokongan untuk berjaya.

10. Disaat orang lain tidak memerlukan surat sokongan untuk berjaya, kita pula sibuk mengejar kesana kemari orang-orang yang kononnya boleh membantu kita.

11. Kita masih duduk bertelagah soal politik, orang lain sedang fokus kepada kemajuan diri, keluarga, perniagaan dan negara. Sepatutnya itu menjadi agenda utama kita.

12. Barangkali mungkin kita lupa bahawa ramai yang sudah terkorban untuk merdeka hari ini, sehinggakan kita boleh alpa dan ingin kehilangan ia sekali lagi.

13. Kita baca Quran, tapi adakah kita memahaminya? Adakah kita mengamalkannya? Orang lain tak baca Quran, tapi kuat bekerja. Sepatutnya kita yang baca Quran nilah yang kena kuat bekerja.

14. Kita lebih gemar serahkan nasib kita pada takdir, sedangkan orang lain berusaha keras untuk mencipta takdir mereka sendiri.

15. Kita senang lupa objektif kita tetapi orang lain tidak lupa objektif mereka. Mereka terus berusaha untuk maju, tapi kita terus dibuai mimpi indah.


syuhada1981.com,bangsamelayu-merdeka-melayumudahlupa-


Salam sayang.

Busuk!