Si Kerdil Yang Berjiwa Besar, NICK VUJICIC

syuhada1981.com,motivasi

* Nick Vujicic seorang motivator.

* Dilahirkan di Brisbane, Australia tanpa kaki dan tangan. 

* Semasa kecilnya Vujicic tidak hanya mendapat tekanan yang berat semasa sekolahnya, tapi dia juga berjuang untuk melawan kesedihan dan kesepiannya. 

* Vujicic mempersoalkan mengapa dia berbeza dengan anak-anak lainnya, mengapa dia tidak mempunyai kaki dan tangan.    

* Vujicic bukan orang yang mudah menyerah kalah.

* Berjaya menamatkan pelajarannya pada usia 19 tahun di Universiti Griffith di Logan, Australia di dalam Jurusan Perakaunan dan Perancangan Kewangan. 

* Beliau telah menjelajah ke seluruh dunia dan berkongsi cerita dengan lebih tiga juta orang di lebih 24 buah negara di lima benua. 

* Baru-baru ini Vujicic menjejakkan kaki ke Malaysia pada sesi ceramah motivasi di Hotel One World. 

syuhada1981.com,motivasi


Apa yang istimewa pada Vujicic? 

Apabila berada di atas pentas khas yang dibuat khusus untuk Vujicic, beliau yang sentiasa tersenyum manis nampak seperti seorang kerdil, kerana pendek separuh daripada ketinggian biasa orang dewasa Asia. 

Berkulit cerah dengan rambut keperangan sama seperti rupa biasa dilihat pada lelaki kulit putih, Vujicic sebenarnya nampak normal walaupun hakikatnya lelaki itu tidak mempunyai tangan dan kedua belah kaki. 

Bagi menyokongnya berdiri, Vujicic disokong dengan telapak kaki kiri dan kanan. Namun, kaki kanannya lebih banyak berfungsi dengan dua jari kaki melakukan pelbagai kerja termasuk menaip papan kekunci komputer dan telefon. 

Memakai pakaian kesukaannya kemeja lengan panjang warna putih bersama seluar denim, Vujicic walaupun kerdil sebenarnya nampak ‘besar’ di atas pentas khas berkenaan. Apabila beliau mula bersuara, sorakan dan tepukan peserta memenuhi dewan. 

Si kerdil itu menjadi ‘besar’ dengan sorakan insan yang majoritinya normal dengan dua belah kaki dan tangan berbanding beliau yang tiada anggota berkenaan.

Melalui insan ini, sebenarnya Allah cuba untuk mengetuk minda dan motivasi kita sebagai manusia yang serba sempurna ini untuk mengeluarkan kehebatan diri kita....
keluar dari ketakutan... 
keluar dari ketidakyakinan... 
keluar dari keraguan.... 
keluar dari ketidakpercayaan... 
keluar dari kepompong kesempitan... keluar dari hipokrit.... 
keluar dari pengaruh negatif... 
keluar dari kelalaian.... 
keluar untuk melihat sebenarnya diri kita ada kehebatan yang belum dikeluarkan... 
Kenapa kita mesti mematikan sendiri motivasi diri dengan bisikan-bisikan yang negatif?


Yang penting kita boleh mendapat inspirasi darinya.... 

Carilah klip-klip beliau dari Youtube... Ianya boleh dijadikan pemangkin semangat untuk kita yang selalu lemah, tiada keyakinan diri dan rasa ketakutan yang terlalu mencengkam...! 

Vujicic, kini bukan lagi lelaki OKU yang kerdil dan lemah sebaliknya beliau seorang penceramah, pengarang, pemuzik, pelakon dan mempunyai hobi memancing, melukis dan berenang.

Vujicic juga telah berkahwin dan mempunyai cahaya mata lelaki...Hebat!!!

syuhada1981.com,motivasi


Jika beliau tanpa ada kaki dan tangan boleh berjaya...mengapa tidak kita??


Foto : Mr.Google

Busuk!