10 Rumah Termewah

10. Mansion Barbies di Malibu, California 

Untuk menghormati sambutan harijadi Barbie yang ke-50, penghias dalaman extraordinaire, Jonathan Adler telah menghias sebuah rumah yang berkeluasan 3,500 kaki persegi menghadap ke Lautan Pasifik untuk kelihatan seperti rumah anak patung berambut perang itu. 


9. Yang Manalapan Residence 

Rumah berkeluasan 5.5 ekar, dengan 520 kaki berhadapan laluan air Lautan Atlantik ke Intracoastal. Rumah ini megah menggabungkan keanggunan dan klasisisme dengan kemudahan abad ke-21.8. The Manor, Los Angeles 

Rumah milik Aaron Spelling dan isterinya Cindy ini berkeluasan 56,000 kaki persegi. Dibina pada tahun 1991 dan ianya mempunyai 123 bilik untuk keluarga mereka. Tidak ada yang terkecuali dalam penciptaan rumah ini, dengan gelanggang luncur tertutup, pelbagai kolam renang, tiga dapur, gelanggang sukan, ladang, permainan bowling dan pelbagai kemudahan lain lagi.


7. Villa Leopolda, Perancis 

Villa yang berharga $ 75juta di Villefranche-sur-Mer ini dibina oleh King Leopold II dari Belgium pada tahun 1902. Rumah yang begitu besar ini memerlukan 50 tukang kebun sepenuh masa. Rumah ini juga meliputi 20 ekar taman dan pengunjung boleh bersiar-siar di kalangan 1,200 pokok zaitun, pokok oren, pokok lemon dan pokok-pokok Cypress.


6. Acqua Liana, Florida

Frank McKinney, yang dikenali sebagai artis hartanah telah membina rumah seluas 15,000 kaki persegi. Rumah ini lebih berkonsepkan mesra alam.


5. Hearst Mansion, Beverly Hill 

The Godfather Mansion . Rumah besar di Beverly Hills telah diiklankan untuk dijual pada harga $ 165m (£ 81.4m), menjadikannya salah satu daripada harta kediaman yang paling mahal yang disenaraikan di Amerika Syarikat. Bekas rumah hartawan akhbar AS William Randolph Hearst ini mempunyai 29 bilik tidur, tiga kolam renang, gelanggang tenis, pawagam sendiri dan kelab malam.4. Fleur De Lys, Beverly Hills  

Istana kepunyaan Mariah Carey antara hartanah yang paling  mahal didunia iaitu berharga $125 juta!3. Versailles, Florida 

Rumah besar 30 bilik tidur ini mempunyai lorong bowling sendiri, gelanggang roller skating dan kolam renang bersaiz Olimpik untuk menjadikan rumah ini antara rumah keluarga terbesar yang pernah dibina di Amerika Syarikat. Rumah ini memakan masa hampir 18 bulan untuk disiapkan dan ianya berharga $ 75 juta!


2. Updown Curt, England 

Terletak hanya 25 kilometer dari kota London, dan melalui sepasang pintu besi besar yang canggih, seseorang itu boleh melihat kecantikan pembinaan mewah berskala besar ini. Hartanah ini bagaimanapun adalah yang paling terkenal di London dengan harganya iaitu lebih daripada  $150 juta dengan 103 bilik, lima kolam renang dan 24-karat emas pada lantai mozek di bilik bacaannya.


1. Antilla, Mumbai

Mukesh Ambani merupakan lelaki kelima terkaya di dunia. Beliau adalah pemilik syarikat Mumbai petrokimia gergasi iaitu Reliance Industries, dianggarkan mempunyai harta bernilai sebanyak $ 43 bilion di India (belum ditempat lain ye) . Beliau juga merupakan pemilik rumah pencakar langit setinggi 27 tingkat yang bernilai $2 billion di pusat bandar Mumbai !!Amacam? Kagum tak? 

Busuk!