Betul Ke Dalam Islam Tak Boleh Kaya??

Breakfast tadi, isteri bertanya, betul ke dalam Islam tak digalakkan menjadi kaya?

''Mana mama tahu?"

''Ada dengar kat radio xxx seorang ustaz jemputan kata : tidak perlu kaya, sebab jika kaya luarbiasa pun, makan nasi paling kuat 2 pinggan je, minum air pun sebotol je."

Saya bilang "Jangan percaya. Itu bukan dari ajaran agama. Itu dari kefahaman orang yang narrow dan SELFISH".

SELFISH? 

Ya,benar. Itu pendapat pentingkan diri sendiri. Ramai mencela kekayaan kerana berfikir 'diri sendiri centric'. Ingin kaya untuk enjoy sdn bhd. Beli rumah sendiri. Kereta sendiri hatta makan pun sorang-sorang. Padanlah dengan kata-kata 'makan pun paling kuat 2 pinggan saje'!.

Dan selalunya, orang sebegini takkan kaya-raya sebab Allah tahu mereka akan enjoy sorang-sorang je. Useless for Islam.

Jadi, apa 'pemikiran kaya' ajaran Islam?

Islam galakkan kita kaya jika ia dicari 'untuk orang lain'. Anda wajib kaya jika mindsetnya 'saya adalah terminal wang - ia datang, singgah sekejap then saya salurkannya kepada ramaaaaiii orang susah di sekeliling'.

Ini definisi kaya Islam. Kaya untuk lebih MUDAH MEMBERI. Kaya sebagai tiket masuk syurga.

Mungkin ada bertanya lagi, 'kalau kaya sangat ustaz, kan susah nak masuk syurga sebab banyak yang dihisab?'

'Sekali lagi saya jelaskan, 'jangan kaya dengan mentaliti Qarun. Memang letih anda dihisab. Tapi kalau kaya bermentaliti Abdul Rahman Auf, anda akan lebih mudah masuk syurga. Yelah, nak hisab apa lagi? Semua kekayaan anda dipass kepada orang lain'.

MORAL : Banyak wang tidak salah. Yang salah ialah mindset kita. Niat kita. Ia menentukan tindakan selanjutnya. Ia juga menentukan anda diredhoi Tuhan atau dimurkai olehNya.

Bagi mereka yang setiap hari berusaha & berdoa untuk kaya, saya sarankan masukkan sekali dalam doa anda 'Ya Allah, ajar saya, control diri dan niat saya untuk jadikan kekayaan bukan untuk diri sendiri tapi sebagai alat untuk lebih mudah bantu orang lain. Amin.

'Saya yakin, Allah pasti kayakan anda. Pasti.


P/S: Dalam diam saya berfikir, apakah hidup ini untuk makan sahaja?? Kita makan untuk hidup. Menegakkan tulang belikat untuk kuat mengangkat "berusaha" pada siang hari dan beribadat pada malamnya.

"Ustaz hidup untuk makan" tidak wajar memaksa nilainya kepada orang yang makan untuk hidup.

Salam sayang.

Credit to
-Ustaz Asraff Ayob Al-Hafiz-

Busuk!