Cara Mendapatkan Mentor Perniagaan

Ada yang terbayang, untuk mendapatkan mentor dalam perniagaan ini, caranya adalah sama seperti mendapatkan tok guru untuk belajar bersilat.

Pergi ke rumah atau pejabat usahawan-usahawan yang hebat ini dan minta mereka jadi tok guru perniagaan dan minta mereka turunkan segala ilmu mereka kepada anda secepat mungkin dengan begitu sahaja.

Maaf! Ianya bukan semudah itu….

Usahawan-usahawan yang hebat ini selalunya adalah orang yang sangat sibuk. Mereka tidak ada masa untuk melayani orang-orang yang mereka tidak kenali yang secara tiba-tiba datang dan mohon diajari tentang selok-belok berniaga.

Cara terbaik untuk mendekati usahawan jutawan ini adalah dengan hadir ke seminar-seminar yang melibatkan mereka. Pada ketika itu, mereka akan berada di dalam mood “terbuka” untuk berkongsi pengalaman, tips, serta rahsia-rahsia perniagaan mereka.

Mereka juga sedia untuk berkenalan dengan orang-orang baru.

Jadi, pada waktu itulah peluang anda untuk membina hubungan dengan mereka. Perkenalkan diri anda kepada mereka, tegur mereka, berikan kad perniagaan anda kepada mereka, tanya 1-2 soalan dan kemudian bergambar dengan mereka.

Insyallah mereka akan mudah mengingati anda.

Selepas pertemuan itu, anda boleh membuat follow-up, mungkin menyapa mereka di facebook, twitter ataupun email. Lebih elok lagi, jika anda dapat hadir lagi ke beberapa seminar mereka yang lain, menyertai aktiviti amal anjuran mereka atau menyertai group kecil yang dikendalikan oleh mereka.

Dengan cara ini, mereka akan lebih mudah untuk menjadi mentor anda.

guru bisnes, mentor bisnes, guru pemasaran, dr.Azizan Osman
Ini Mentor Bisnes Kami!

Selamat mencuba.

Salam sayang.


P/S : Jika kita ingin berjaya, follow orang yang dah TERBUKTI BERJAYA!

Busuk!