Tips Berbual Untuk Orang Bisnes

Imej: Google


Untuk menarik orang supaya suka berkawan-kawan dengan kita, apabila bercakap dengan kawan baru, ada beberapa topik yang tidak sesuai dijadikan bahan berbual-bual iaitu: 

1. Pandangan tentang agama. Topik agama adalah topik yang sangat mudah mencetuskan perbezaan pendapat. Jika orang itu mula bercakap isu agama, kita diam sahaja. Dengar sahaja apa dia cakap, dari situ kita akan tahu ciri-ciri personaliti orang itu.

2. Pandangan politik. Ini satu lagi topik yang mudah mencetuskan perbezaan pendapat.

3. Status perkahwinan. Ini sangat sensitif. Tidak boleh bertanya status perkahwinan dan kekeluargaan orang yang baru sahaja dikenali.

4. Kisah peribadi orang lain. Sama ada orang itu sudah berkahwin, sudah bercerai, sering bergaduh, sudah berpoligami dan lain-lain. Ini topik yang mudah menyebabkan kita mengumpat orang!

5. Kejayaan anak-anak dan cucu. Ini topik yang menunjukkan dunia orang itu amat kecil. Jangan buang masa dengan orang macam itu.

6. MLM. Ini Big No!


Dalam pertemuan pertama, yang penting orang itu mesti selesa bercakap-cakap dan berkenalan dengan kita. Dia mahu berkawan lagi dengan kita. Dia mahu berjumpa lagi dengan kita.

Jadi, janganlah bercakap hal-hal bisnes dulu. Tangguhkan. Lain kali sahaja kita bincang bisnes dengan orang itu, ok?

Salam sayang.Busuk!