Apa Itu Marketing??Jika anda melihat seorang gadis cantik di sebuah majlis, lalu anda menghampirinya dan berkata, "Aku adalah orang kaya.. kahwinlah dengan aku."
=Itu adalah DIRECT MARKETING.

Jika anda berada di sebuah majlis bersama kawan-kawan anda dan bertemu dengan seorang gadis cantik. Salah seorang kawan anda menghampiri gadis itu dan berkata, lihatlah jejaka itu (sambil menunjuk anda). Dia sangat kaya, kahwinlah dengan dia."
=Itu adalah ADVERTISING.

Jika anda melihat seorang gadis cantik di sebuah majlis lalu anda menghampiri dan meminta nombor telefonnya. Keesokan harinya anda menelefonnya dan mengatakan, "Hi.. aku sangat kaya, kahwinlah dengan aku."
=Itu adalah TELEMARKETING.

Anda sedang berada di sebuah majlis dan melihat seorang gadis cantik. Anda membetulkan tali leher, berjalan ke arahnya dan menawarkan minuman. Anda membukakan pintu untuknya saat menghantar pulang dan berkata, "Aku sangat kaya, mahukah kau berkahwin dengan aku?"
=Itu adalah PUBLIC RELATIONS.

Anda sedang berada di sebuah majlis dan melihat seorang gadis cantik. Dia berjalan ke arah anda dan mulai merayu, "Kau sangat kaya rupanya."
=Itu adalah BRAND RECOGNITION.

Anda berada di sebuah majlis dan melihat seorang gadis cantik. Anda mendekatinya dan berkata, "Aku sangat kaya, kahwinlah dengan aku." Lalu dia menampar muka anda.
=Itu adalah CUSTOMER FEEDBACK dan COMPLAIN.


Last but not least, pemasaran atau marketing adalah nyawa bagi sesebuah perniagaan!


syuhada1981.com, pemasaran, marketing, makna pemasaran,

Busuk!